آخرین بهروزرسانی: ۱۴۰۳/۰۹/۲۹ ساعت ۱۵:۵۶
عقب رفتن لثه مشکلی بسیار رایج است که ناشی از عواملی مانند بیماری پریودنتال، سایش و ترک زودرس و حتی در برخی موارد ضربه است. هنگامی که لثههای شما به عقب میروند، ریشههای دندانهایتان به تدریج در معرض دید قرار میگیرند و آنها را در برابر باکتری آسیبپذیر میکنند. در این حالت پوسیدگی ریشه اتفاق می افتد. بافت لثه به خودی خود رشد نمیکند، اما خبر خوب این است که لثههای عقبنشینیکرده قابل ترمیم هستند.
روش سنتی درمان عقب رفتن لثه از طریق پیوند لثه است که شامل برداشتن بافت از ناحیه دیگری از دهان، معمولاً سقف دهان و پیوند آن به ناحیه عقب رفته برای پوشاندن ریشه دندان در معرض دید است. این یک روش مؤثر برای درمان عقب رفتن لثه است.
در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی زاگرس به بررسی روشهای درمان پوسیدگی ریشه و عقب رفتن لثه خواهیم پرداخت.
دلیل عقب رفتن لثه
عقب رفتن لثه زمانی رخ میدهد که متوجه شوید دندانهایتان کمی بلندتر به نظر میرسند و یا اینکه لثههایتان از دندانها عقب کشیده شدهاند.
این مشکل میتواند دلایل متعددی داشته باشد. جدیترین علت بیماری پریودنتال است که با نام بیماری لثه نیز شناخته میشود. در حالی که هیچ درمانی برای بیماری پریودنتال وجود ندارد، اما باید آن را کنترل کنید. سلامت دهان و دندان شما به این امر بستگی دارد.
در یک دهان سالم، لثهها صورتی هستند و خط لثه اطراف تمام دندانها به طور یکنواخت قرار دارد. اگر عقب رفتن لثه ایجاد شود، لثهها اغلب ملتهب به نظر میرسند. همچنین خط لثه در اطراف برخی دندانها پایینتر از سایر دندانها به نظر میرسد. بافت لثه ساییده میشود و بخش بیشتری از دندان در معرض دید قرار میگیرد.
عقب رفتن لثه میتواند به آرامی اتفاق بیفتد، بنابراین مهم است که هر روز به خوبی به لثه و دندانهای خود نگاه کنید. اگر متوجه عقب رفتن لثه شدید و مدتی است که به دندانپزشک مراجعه نکردهاید، به زودی وقت ملاقات بگیرید.
علائم عقب رفتن لثه
علاوه بر کاهش بافت لثه اطراف دندانها، عقب رفتن لثه اغلب منجر به موارد زیر میشود:
- خط لثه که پایینتر از حد معمول به نظر میرسد.
- ریشههای دندان در معرض دید.
- لثههای متورم یا قرمز
- خونریزی لثه هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
- بوی بد دهان
- لثههای متورم و قرمز
- طعم بد در دهان
- لق شدن دندانها
ممکن است کمی درد احساس کنید و یا اینکه لثههایتان به طور خاص حساس شوند. یکی از نگرانیهای اصلی در مورد عقب رفتن لثه این است که آنها بیشتر در معرض رشد باکتری قرار میگیرند. به همین دلیل، معاینات منظم دندانپزشکی و مراقبتهای روزانه مناسب از دهان ضروری است.
علل عقب رفتن لثه
عقب رفتن لثه علل متعددی دارد. جدیترین علت بیماری پریودنتال است. سایر علل عبارتند از:
- سن بالا
- بهداشت ضعیف دهان
- شرایط پزشکی، مانند دیابت
آیا مسواک زدن باعث عقب رفتن لثه میشود؟
مسواک زدن بیش از حد دندانها نیز ممکن است باعث عقب رفتن لثه شود. در ادامه با چند نکته برای مسواک زدن دندانهایتان آشنا میشویم.
- به جای مسواکی با برسهای سفت، از مسواک نرم استفاده کنید.
- در هنگام مسواک زدن آرام باشید. اجازه دهید برسها کار را انجام دهند، نه ماهیچههای بازوی شما.
- حداقل دو بار در روز و هر بار به مدت حداقل دو دقیقه مسواک بزنید.
درمان عقب رفتن لثه
عقب رفتن لثه زمانی رخ میدهد که لثهها از دندانها عقب کشیده میشوند و ریشههای دندان را در معرض دید قرار میدهند. این مشکل میتواند به دلایل مختلفی از جمله بیماری لثه، بهداشت ضعیف دهان و سیگار کشیدن ایجاد شود.
تشخیص عقب رفتن لثه توسط دندانپزشک انجام میشود. آنها معاینهای از دهان شما انجام میدهند و عمق جیبهای لثه را اندازهگیری میکنند. جیبهای لثه فضاهای بین لثه و دندانها هستند. با عقب رفتن لثه، جیبهای لثه عمیقتر میشوند.
درمان عقب رفتن لثه به علت و شدت آن بستگی دارد. برای موارد خفیف، ممکن است فقط به جرم گیری عمیق دندانها و لثهها (دِبریـدمان و تراشیدن ریشه) نیاز داشته باشید. در موارد شدیدتر، ممکن است به جراحی لثه نیاز داشته باشید. جراحی لثه برای بازسازی بافت لثه از دست رفته یا برای پوشاندن ریشههای دندان در معرض دید استفاده میشود.
آشنایی با یکی از روشهای کم تهاجمی تر درمان لثه عقب رفته
دندانپزشکان خوشحال اند که به بیماران جایگزین کمتهاجمیتری ارائه کنند. Emdogain امدوگین یک راهحل غیرجراحی است که در واقع بافت لثه را بدون نیاز به برداشتن پیوند لثه از محل اهداکننده، بازسازی میکند.
Emdogain چگونه کار میکند؟
Emdogain قادر است با استفاده از پروتئینهای ماتریکس مینا، بافتهای نرم را به طور مؤثر ترمیم کند. متخصص پریودنتال نواحی آسیبدیده لثه و اطراف دندان را با محلول امدوگین پر میکند که رشد لثه و استخوان جدید را تحریک کند. این درمان در اولین هفتهها شروع به اثر میکند، اما ممکن است چند ماه طول بکشد تا فرآیند بازسازی به اتمام برسد.
امدوگین میتواند راهحلی بسیار مؤثر برای بافت نرم و سخت عقب رفتن لثه باشد و در مقایسه با دوره بهبودی پیوند لثهی سنتی، ناراحتی بسیار کمتری به همراه دارد. این درمان را نه تنها برای زیباتر کردن لبخند بیماران، بلکه برای بهبود سلامت دهان و دندان و کاهش آسیبپذیری ریشههای دندان در برابر پوسیدگی ارائه میکند.
چرا برای درمان عقب رفتن لثه دکتر لائر را انتخاب کنید؟
پیشگیری از عقب رفتن لثه
پیشگیری از عب رفتن لثه با رعایت بهداشت دهان و دندان خوب امکانپذیر است. این شامل مسواک زدن دو بار در روز، نخ دندان کشیدن یک بار در روز و معاینات منظم دندانپزشکی است. همچنین باید از سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل خودداری کنید.
در ادامه چند نکته اضافی برای جلوگیری از عقب رفتن لثه آورده شده است:
- از مسواک نرم و ملایم استفاده کنید.
- به آرامی مسواک بزنید و از حرکات دایرهای استفاده کنید.
- از نخ دندان استفاده کنید تا به نقاطی برسید که مسواک به آنها نمیرسد.
- از دهانشویه ضد پلاک استفاده کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید و از مصرف غذاهای سرشار از قند و کربوهیدرات خودداری کنید.
- استرس خود را کنترل کنید. استرس میتواند به سلامت دهان و دندان شما آسیب برساند.
اگر نگران عقب رفتن لثه خود هستید، با دندانپزشک خود صحبت کنید. آنها میتوانند به شما در تعیین بهترین روش درمانی برای شما کمک کنند.
پوسیدگی ریشه دندان چیست؟
پوسیدگی ریشه دندان زمانی اتفاق میافتد که باکتریهای موجود در دهان شما اسیدهایی تولید میکنند که مینای روی سطح دندان را از بین میبرند. دندانپزشکان به این آسیب پوسیدگی میگویند، اما اکثر مردم به حفرههایی که در نتیجه آسیب به دندان ایجاد میشوند، حفره میگویند. پوسیدگی میتواند روی هر سطحی از دندان، سطح جونده، طرفین صاف دندان و ریشه ایجاد شود. حفرههای ریشه به طور خاص حفرههایی هستند که ریشه را تحت تأثیر قرار میدهند.
علل پوسیدگی ریشه به طور معمول، پوسیدگی دندان است که باعث ایجاد تمام حفرهها، از جمله حفرههای ریشه میشود. این فرآیند به مرور زمان رخ میدهد و با یک لایهی چسبنده به نام پلاک شروع میشود که زمانی روی دندانهای شما ایجاد میشود که باکتریهای موجود در دهان از قند و نشاسته باقیمانده از غذاهایی که میخورید، تغذیه میکنند. پلاک میتواند به تارتار و سپس جرم دندان تبدیل شده و سفت شود و اسید موجود در پلاک میتواند شروع به از بین بردن سطح مینای دندانهای شما کند. حفرههای ریز در مینای دندان ایجاد میشوند و باکتریها میتوانند راه خود را به سمت پایین حفرهها باز کنند و به لایهی عاج دندان شما برسند. اگر جلوی این باکتریها گرفته نشود، حتی میتوانند به مرکز دندان، جایی که عصب قرار دارد، برسند. به طور کلی، پوسیدگی دندان تمایل دارد بیشتر در دندانهای عقبی شما رخ دهد، زیرا تمیز کردن آنها دشوارتر است. تحقیقات همچنین نشان میدهد که حفرههای ریشه نسبت به حفرههایی که روی سطوح دیگر دندانها ایجاد میشوند دو برابر سریعتر رشد میکنند. این موضوع، مداخله زودهنگام را برای جلوگیری از آسیب ضروری میکند.
چگونه پوسیدگی ریشه تشخیص داده میشود؟
از آنجایی که حفره و پوسیدگی ریشه به طور خاص روی ریشه دندان ایجاد میشود، احتمالاً با نگاه کردن به داخل دهان بازتان در آینه نمیتوانید آن را ببینید. اما ممکن است برخی علائم هشداردهنده مانند کمی درد در دندان یا شاید کمی حساسیت، به ویژه به سرما یا گرما را احساس کنید. همچنین، اگر متوجه عقب رفتن لثههایتان شدید، مهم است که به دندانپزشک مراجعه کنید، زیرا عقب رفتن لثه اغلب اولین قدم برای ایجاد پوسیدگی ریشه است. بدون پوشش لثه، ریشهها میتوانند در برابر باکتریها و … آسیبپذیرتر شوند.
چه کسانی بیشتر در معرض پوسیدگی ریشه دندان قرار دارند؟
هر کسی ممکن است دچار پوسیدگی ریشه شود، اما افراد مسن در معرض خطر بیشتری قرار دارند. در واقع، تحقیقات نشان میدهند که سن ۷۰ سالگی، سن اوج برای ایجاد پوسیدگی ریشه است. دلیل این امر آن است که افراد مسن بیشتر احتمال دارد دچار وضعیتی به نام از دست دادن حمایت پریودنتال شوند که نوعی تحلیل رفتن بافتهای حمایتکننده دندان است.
با گذشت زمان، این بافتها به تدریج از دندانها عقبنشینی میکنند. حتی ممکن است بخشی از ریشه در معرض دید قرار گیرد. باکتریها میتوانند به بافتها نفوذ کنند و منجر به التهاب و در نهایت پوسیدگی شوند. همچنین، دندانها ممکن است لق شوند.
افراد مسن همچنین بیشتر در معرض ابتلا به سایر بیماریهای مزمن مانند دیابت و سندروم متابولیک هستند که میتوانند احتمال ابتلا به التهاب لثه و در نهایت بیماری پریودنتال را افزایش دهند.
بررسی جامع تحقیقات در سال ۲۰۱۹ در مورد پوسیدگی ریشه همچنین نشان داد که سیگار کشیدن و بهداشت نامناسب دهان و دندان نیز میتوانند خطر ابتلا به پریودنتیت را افزایش دهند.
عوارض پوسیدگی ریشه دندان
پوسیدگی ریشه میتواند منجر به عوارض جانبی شود، بنابراین حتماً باید برای درمان آن اقدام کنید. در واقع، به تعویق انداختن درمان باعث میشود پوسیدگی دندان که عامل ایجاد حفره شده است، همچنان گسترش یابد و آسیب بیشتری به بار آورد.
پوسیدگی میتواند به بافتهای مرکزی دندان که به آن پالپ میگویند، سرایت کند. در صورت وقوع چنین اتفاقی، ممکن است نیاز به عصبکشی برای خارج کردن پالپ آسیبدیده یا مرده، پاکسازی تمام کانالهای کوچک دندان و پر کردن آن داشته باشید.
درمان پوسیدگی ریشه
درمان پوسیدگی ریشه نباید خیلی با درمان سایر انواع پوسیدگی دندان متفاوت باشد. دندانپزشک ناحیه پوسیده را برداشته و سپس آن را با پرکردگی که میتواند از مواد مختلفی ساخته شود، میپوشاند.
با این حال، اگر آسیب به ریشه عمیق باشد، دندانپزشک ممکن است عصبکشی را توصیه کند. در صورت انجام عصبکشی، ممکن است دندانپزشک پس از آن دندان را با روکش بپوشاند. روکشها اغلب برای پوشاندن آسیبهای قابل توجه دندان استفاده میشوند و میتوانند باقیمانده دندان را تقویت کنند.
پیشگیری از پوسیدگی ریشه
بهترین درمان، پیشگیری است. رعایت بهداشت صحیح دهان و دندان میتواند خطر ابتلا به پوسیدگی دندان، از جمله پوسیدگی ریشه را کاهش دهد.
فلوراید سلاح بسیار مؤثری در مبارزه با پوسیدگی دندان و حفرههاست. بررسی جامع تحقیقات در سال ۲۰۲۰ نشان داد که درمانهای حرفهای فلوراید و درمانهای خودبهخودی فلوراید مانند استفاده روزانه از دهانشویه حاوی فلوراید میتوانند در کاهش پوسیدگی ریشه بسیار مؤثر باشند.
همچنین باید بعد از غذا خوردن یا نوشیدن، دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید.
در ادامه چند روش دیگر برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه آورده شده است:
- نخ دندان کشیدن به طور منظم
- نوشیدن آب فلوراید دار
- جویدن آدامس بدون قند حاوی زایلیتول که طبق تحقیقات میتواند باکتریهای موجود در دهان که منجر به پوسیدگی دندان میشوند را کاهش دهد.
- مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و تمیز کردن حرفهای دندانها
مراقبت از دندانها: راهنمای حفظ سلامتی و زیبایی دندانها
داشتن دندانهای سالم و زیبا در طول زندگی به مراقبتهای مداوم و اصولی نیاز دارد. حتی اگر به شما گفته شده که دندانهای سالمی دارید، باز هم برای جلوگیری از بروز مشکلات و حفظ سلامت آنها، باید اقدامات لازم را به طور روزانه انجام دهید. این کار شامل استفاده از محصولات مناسب بهداشت دهان و همچنین توجه به عادات و سبک زندگی روزمره شما میشود.
۱. هرگز بدون مسواک زدن به رختخواب نروید
توصیه کلی مسواک زدن حداقل دو بار در روز است. با این حال، بسیاری از افراد مسواک زدن شبانه را نادیده میگیرند. اما مسواک زدن قبل از خواب، میکروبها و پلاکی را که در طول روز روی دندانها و لثهها جمع شدهاند، از بین میبرد.
۲. روش صحیح مسواک زدن
نحوه مسواک زدن به اندازه خود مسواک زدن اهمیت دارد. مسواک زدن نامناسب دندانها تقریباً به اندازه مسواک نزدن مضر است. برای مسواک زدن صحیح، مسواک را با زاویه ۴۵ درجه روی لثهها قرار داده و با حرکات ملایم و دایرهای روی دندانها حرکت دهید تا پلاکها را از بین ببرید. مسواک زدن بیش از حد و با فشار زیاد میتواند به مینای دندان آسیب برساند.
۳. به زبان خود نیز توجه کنید
پلاک میتواند روی زبان نیز جمع شود و علاوه بر ایجاد بوی بد دهان، منجر به مشکلات دیگر دهان و دندان شود. به همین دلیل، هر بار که مسواک میزنید، زبان خود را نیز به آرامی مسواک بزنید.
۴. از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید
هنگام انتخاب خمیر دندان، به جای توجه صرف به طعم و قدرت سفیدکنندگی، به دنبال خمیر دندان حاوی فلوراید باشید. فلوراید یک عنصر ضروری برای سلامت دهان و دندان است که به محافظت از دندانها در برابر پوسیدگی و تقویت مینای دندان کمک میکند.
۵. نخ دندان کشیدن را به اندازه مسواک زدن مهم بدانید
بسیاری از افراد که به طور مرتب مسواک میزنند، از نخ دندان کشیدن غافل میشوند. نخ دندان کشیدن نه تنها برای خارج کردن ذرات غذا از بین دندانها، بلکه برای تحریک لثهها، کاهش پلاک و التهاب لثه نیز ضروری است.
۶. اجازه ندهید مشکلات کشیدن نخ دندان شما را ازاین کار متوقف کند
نخ دندان کشیدن، به خصوص برای کودکان و افراد مسن مبتلا به آرتروز، میتواند دشوار باشد. به جای تسلیم شدن، به دنبال ابزارهایی مانند نخ دندانهای آماده یا مسواکهای بین دندانی باشید که به شما در نخ دندان کشیدن آسانتر کمک میکنند.
۷. از دهانشویه استفاده کنید
دهانشویه میتواند به تکمیل بهداشت دهان و دندان شما کمک کند. دهانشویه به کاهش اسید موجود در دهان، تمیز کردن نواحی دور از دسترس برای مسواک و نخ دندان و تقویت مینای دندان کمک میکند.
۸. به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید
معاینات منظم دندانپزشکی برای حفظ سلامت دهان و دندان و تشخیص زودهنگام هرگونه مشکل ضروری است.
۹. از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید
مصرف غذاهای سالم و محدود کردن مصرف غذاها و نوشیدنیهای قندی و اسیدی به حفظ سلامت دندانها و لثهها کمک میکند.
۱۰. سیگار نکشید
سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر اصلی بیماریهای لثه و سرطان دهان است. ترک سیگار یکی از بهترین کارهایی است که میتوانید برای سلامت دهان و دندان خود انجام دهید.
با رعایت این نکات ساده و مراقبتهای روزانه از دندانهایتان، میتوانید از داشتن دندانهایی سالم، زیبا و لبخندی دلنشین در تمام طول زندگی خود لذت ببرید.
۱۱. میوه و سبزیجات سفت و ترد بخورید
غذاهای آماده و فرآوری شده، راحت هستند، اما برای دندانهای شما چندان مناسب نیستند. خوردن میوه و سبزیجات تازه و سفت نه تنها فیبر سالم بیشتری دارد، بلکه بهترین انتخاب برای دندانهای شماست.
۱۲. مصرف غذاهای شیرین و اسیدی را محدود کنید
در نهایت، قند در دهان به اسید تبدیل میشود که میتواند مینای دندان را از بین ببرد. این اسیدها هستند که منجر به پوسیدگی دندان میشوند. میوههای اسیدی، چای و قهوه نیز میتوانند مینای دندان را فرسوده کنند. در حالی که لزوماً مجبور نیستید به طور کلی از چنین غذاهایی اجتناب کنید، اما توجه داشتن به میزان مصرف آنها ضرری ندارد.
۱۳. حداقل دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید
عادات روزمرهی شما برای سلامت کلی دهان و دندان شما بسیار مهم است. با این حال، هر چقدر خوب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید باز هم نیاز به معاینه منظم دندانپزشک دارید. حداقل باید برای تمیز کردن و چکاپ دندان، دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک نه تنها میتواند جرمگیری کند و به دنبال پوسیدگی بگردد، بلکه میتواند مشکلات احتمالی را شناسایی کرده و راهکارهای درمانی را ارائه دهد.
نکاتی که باید درباره لق شدن دندان در بزرگسالان بدانید!
احتمالا لق شدن دندان را در دوران کودکی تجربه کردهاید، اما لق شدن دندان در بزرگسالی نگرانکننده است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که دندان تکیهگاه خود را از دست داده و به تدریج از لثه و استخوان دور میشود. کوچکترین برخورد میتواند باعث حرکت دندان شود و غذا خوردن یا جویدن میتواند باعث لق شدن بیشتر آن شود.
اگر در سنین بالاتر دچار لق شدن دندان شدید، ممکن است علائم دیگری نیز داشته باشید، از جمله:
- خونریزی لثه
- تورم لثه
- قرمزی لثه
- عقب رفتن لثه
این علائم میتوانند نشان دهنده یک بیماری زمینهای باشند، بنابراین مهم است که در مورد لق شدن دندان با دندانپزشک خود صحبت کنید. درک علت میتواند به دندانپزشک شما در تعیین بهترین روش درمانی کمک کند.
علل لق شدن دندان در بزرگسالان
لق شدن دندان در بزرگسالی دلیلی دارد. ممکن است در ابتدا هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن متوجه لق شدن دندان شوید، یا دندانپزشک شما در طول معاینه دندانپزشکی متوجه لق شدن آن شود.
در برخی موارد، لق شدن دندان به دلیل بیماری پیشرفته لثه است. این زمانی اتفاق میافتد که عفونت باکتریایی به لثه، بافت و استخوانهای اطراف دندان حمله کند.
بیماری لثه نتیجه بهداشت ضعیف دهان است. اگر به طور مرتب مسواک نمیزنید یا نخ دندان نمیکشید یا تمیز کردنهای منظم دندان را نادیده میگیرید، تارتار میتواند در فضای زیر لثههای شما ایجاد شود. این بیماری قابل درمان است. در صورت تشخیص زودهنگام، میتوان عفونت را از بین برد، التهاب را متوقف کرد و سلامت دندانهایتان را بازیابی کرد.
اگر بیماری لثه درمان نشود، میتواند پیشرفت کند و منجر به تحلیل استخوان شود. در این صورت، دندانهای شما تکیهگاه مورد نیاز خود را دریافت نمیکنند و لق میشوند. علائم اولیه بیماری لثه شامل خونریزی لثه، دردناک بودن یا قرمز شدن لثهها است.
دندانپزشک شما میتواند با معاینه دهان شما برای بررسی تجمع تارتار و با استفاده از یک ابزار دندانپزشکی برای اندازهگیری عمق پاکتهای شما، بیماری لثه را تشخیص دهد. عمق طبیعی این فضا بین دندان و لثه بین یک تا سه میلیمتر است. اگر عمق پاکت شما بیشتر باشد، این میتواند نشان دهنده بیماری لثه باشد. دندانپزشک شما ممکن است برای بررسی از دست دادن استخوان، اشعه ایکس دندان تجویز کند.
علل دیگر لق شدن دندان در بزرگسالان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دندان قروچه: ساییدن یا فشار دادن ناخودآگاه دندانها در نهایت میتواند به دندانها آسیب برساند و عوارض دیگری مانند سردرد و درد صورت ایجاد کند.
- آسیب: آسیب به دهان یا ناحیه صورت نیز میتواند باعث لق شدن دندان شود. این ممکن است در صورت افتادن و ضربه زدن به دهان یا وارد شدن نیروی دیگری به دهان اتفاق بیفتد.
درمان لق شدن دندان در بزرگسالان
درمان پس از اینکه دندانپزشک شما علت لق شدن دندان را تشخیص داد، شروع میشود. اگر بیماری لثه دارید، به یک روش تمیزکاری تخصصی دندان نیاز خواهید داشت تا پلاک سخت شدهای که زیر دندانها و لثههایتان جمع شده است، برداشته شود. این روش، دِبریـدمان و صاف کردن ریشه (scaling and root planing) نامیده میشود. همچنین ممکن است برای کمک به از بین بردن هرگونه عفونت، آنتیبیوتیک دریافت کنید. دِبریـدمان تارتار و باکتریها را از بین میبرد، در حالی که صاف کردن ریشه ، سطح ریشه را صاف میکند و به لثهها کمک میکند تا دوباره به دندان متصل شوند.
بسته به شدت بیماری لثه، ممکن است کاندیدای جراحی باشید. گزینهها عبارتند از:
- جراحی فلپ (flap surgery): دندانپزشک شما برشی در لثههایتان ایجاد میکند و بافت لثه را به عقب میکشد تا بتواند عمل دِبریـدمان و ریشه تراشی را انجام دهد. بافت لثه پس از عمل دوباره متصل میشود. این عمل میتواند از افتادن دندان جلوگیری کند.
- پیوند استخوان (bone grafting): در موارد تحلیل استخوان، دندانپزشک شما میتواند تکههای استخوان را از ناحیه دیگری از بدن شما بردارد یا از ماده خاصی برای پیوند استخوان استفاده کند و استخوان آسیبدیده در دهان شما را ترمیم کند. این کار به حمایت از دندانهای شما کمک میکند.
- اسپلینت دندان: اگر دندان لق شده هنوز از لثه جدا نشده باشد، دندانپزشک ممکن است بتواند با استفاده از اسپلینت، دندان را نجات دهد. دندانپزشک از یک قطعه فلزی برای اتصال دو دندان مجاور استفاده میکند. این کار به دندان لق شده، استحکام بیشتری میبخشد و از حرکت آن جلوگیری میکند.
- تنظیم بایت (bite adjustment): این روش با برداشتن مقدار کمی از مینای دندان، سطح جوندهی دندان را دوباره شکل میدهد. این کار فشار روی دندان را کاهش میدهد و به آن اجازه میدهد تا بهبود یابد. این گزینه برای دندان لق شدهای که ناشی از دندان قروچه است، کاربرد دارد.
- محافظ دهان (mouth guard): گزینهی دیگر برای دندان قروچه، استفاده از محافظ دهان در هنگام خواب است. این کار یک سد محافظ بین دندانهای بالا و پایین ایجاد میکند.
علائم دندانهای حساس
علامت اصلی دندانهای حساس، ناراحتی پس از خوردن یا نوشیدن چیزی سرد است. این درد میتواند ناگهانی باشد و شدت حساسیت میتواند خفیف، متوسط یا شدید باشد.
برخی از افراد با دندانهای حساس، هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن نیز دچار درد میشوند، بنابراین مهم است که علت آن را پیدا کرده و درمان را شروع کنید. احساس درد هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن ممکن است منجر به بهداشت نامناسب دهان و دندان شود. این میتواند مشکلات دندانی دیگری مانند بیماری لثه و پوسیدگی را به دنبال داشته باشد.
علل دندانهای حساس
حساسیت دندان میتواند جزئی یا نشان دهنده یک مشکل جدی دندانی باشد. شما نمیتوانید خودتان حساسیت دندان را تشخیص دهید. اگر به سرما (یا گرما) حساسیت دارید، با دندانپزشک خود صحبت کنید. معاینه دندانپزشکی میتواند به دندانپزشک شما کمک کند تا علت زمینهای و همچنین مناسبترین درمان برای رفع درد را تعیین کند. علل حساسیت دندان به سرما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مسواک زدن محکم: مسواک زدن شدید دندانها با یک مسواک با برسهای سفت میتواند به تدریج مینای دندان را از بین ببرد. مینا لایه بیرونی دندان است که از لایهی داخلی محافظت میکند.
- فرسایش مینای دندان: مینای دندان فرسوده به تدریج میتواند عاج دندانهای شما را که دومین لایه است و انتهای عصب در آن قرار دارد، در معرض دید قرار دهد. نوشیدن یا خوردن چیزی سرد میتواند عصبها را تحریک کند و باعث درد تیز و مقطعی در دهان شود.
- غذاهای اسیدی: غذاهای اسیدی نیز میتوانند مینای دندان را از بین برده و انتهای عصب را در معرض دید قرار دهند. نمونههایی از غذاهای اسیدی عبارتند از:
- لیمو
- پرتقال
- گریپفروت
- کیوی
در صورت حساسیت، غذاهای اسیدی را کم مصرف کنید.
- خمیر دندان سفیدکننده: خمیر دندان سفیدکننده میتواند لبخندی درخشانتر به شما بدهد، اما ممکن است نسبت به مواد شیمیایی موجود در این سفیدکنندهها حساس باشید. استفاده منظم میتواند باعث ناراحتی و حساسیت شود. دهانشویههای حاوی الکل نیز میتوانند دندانها را نسبت به سرما حساس کنند.
- بیماری لثه: مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و تمیز کردنهای منظم دندان برای از بین بردن پلاک و جلوگیری از بیماری لثه مهم است. اگر پلاک روی دندانها یا در امتداد خط لثه انباشته شود، لثههای شما میتوانند عفونی و ملتهب شوند. این در نهایت میتواند بافت لثه را از بین ببرد و باعث عقب رفتن لثه و در معرض قرار گرفتن انتهای عصب روی ریشه شود.
- دندان قروچه: دندان قروچه کردن در خواب نیز میتواند مینهی دندان را از بین ببرد و عاج را در معرض دید قرار دهد. اگر اصلاح نشود، دندان قروچه میتواند هر زمان که چیزی سرد مینوشید یا میخورید، باعث حساسیت شود.
- پوسیدگی دندان: یک پوسیدگی درمان نشده یا یک پرکردگی فرسوده دندان نیز ممکن است انتهای عصب را در یک دندان در معرض دید قرار دهد. زمانی که در معرض سرما قرار میگیرید، ممکن است در دندان آسیبدیده احساس درد یا حساسیت کنید.
جمع بندی
پوسیدگی ریشه میتواند قبل از اینکه متوجه شوید، ایجاد شود. به خصوص اگر سن شما بالا رفته است، باید به طور ویژهای مراقب این نوع پوسیدگی باشید، زیرا به طور کلی افراد مسن بیشتر در معرض خطر پوسیدگی ریشه قرار دارند. در واقع، اگر به هر دلیلی میدانید که در معرض خطر بالای ابتلا به پوسیدگی ریشه هستید، با یک دندانپزشک در مورد بهترین ترکیب درمانهای پیشگیری و معاینات حرفهای صحبت کنید تا هم خطر ابتلا را کاهش دهید و هم هر گونه مشکلی را در مراحل اولیه شناسایی کنید.
همچنین لثههای خود را در آینه بررسی کنید اگر خط صاف آن به هم خورده و یا حساسیت شدید به دما دارید حتما با دندانپزشک خود قرار ملاقاتی بگذارید.
متخصصان کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی زاگرس با سالها تجربه و به کارگیری آخرین متدها و تکنولوژیهای روز دنیا اقدام به درمان پوسیدگی دندان و عقب رفتن لثه خواهند کرد. همین حالا با ما تماس بگیرید و نوبت ویزیت خود را دریافت نمایید.
سوالات متداول
چگونه میتوان عقب رفتن لثه و قرار گرفتن در معرض ریشه را درمان کرد؟
اگر ضربه، بیماری یا مسواک زدن تهاجمی باعث عقبرفتن لثهها شود، ممکن است از طریق پیوند بافت نرم ارتفاع خط لثهتان را افزایش دهید. پیوندهای بافت نرم را میتوان بر روی ریشههای در معرض دید شما به گونه ای شکل داد که تا حد امکان طبیعی به نظر برسد.
آیا پوسیدگی دندان از ریشه قابل رفع است؟
اگر پوسیدگی وارد قسمت داخلی دندان شود، نجات آن اغلب به درمان ریشه نیاز دارد تا بافت پوسیده پالپ داخلی و کانال ریشه برداشته شود و سپس آن را با پرکردن جایگزین کنید. اما اگر بتوانیم حفره ریشه را در مراحل اولیه کشف کنیم، ممکن است بتوانیم آن را مانند حفره تاج پر کنیم.
بهترین روش برای درمان عقب نشینی لثه چیست؟
مدرن ترین و بدون درد ترین راه برای درمان تحلیل لثه درمان جراحی معروف به تکنیک pinhole است. Pinhole یک روش جراحی حداقلی و تهاجمی است که نیازی به استفاده از پیوند، چاقوی جراحی یا بخیه ندارد.
چگونه پوسیدگی دندان و بیماری لثه را درمان میکنید؟
گزینهها شامل درمانهای غیر جراحی برای کنترل باکتریها و جراحی برای ترمیم بافتهایی است که از دندانهای شما حمایت میکنند. پریودنتیت خفیف را میتوان بدون جراحی، با استفاده از روشهایی مانند جرم گیری عمیق دندان درما کرد.
علت پوسیدگی ریشه چیست؟
علت شروع و پیشرفت پوسیدگی ریشه ترکیبی از باکتریهای عامل پوسیدگی و کربوهیدرات قابل تخمیر در سطح ریشه است. لاکتوباسیلوس، استرپتوکوک موتانس و اکتینومایسس در ایجاد پوسیدگی ریشه نقش دارند.