اگر دندانی را از دست داده اید، میدانید که این مشکل بر زیبایی و توانایی جویدن شما تأثیر میگذارد. ایمپلنتهای دندانی که نیم قرن است مورد استفاده قرار میگیرند، راه حلی ایمن و موثر برای جایگزینی دندان هستند.
با این حال، مانند هر عمل پزشکی دیگری، ممکن است عوارضی وجود داشته باشد. انتخاب یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت با دانش و تجربه کافی به کاهش عوارض و اطمینان از رسیدگی ماهرانه به هر گونه مشکلی در صورت بروز آن کمک میکند.
اما میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی دقیقاً چقدر است؟ در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی زاگرس، بررسی خواهیم کرد که چرا ایمپلنتهای دندانی بهترین گزینه برای جایگزینی دندان هستند؟ چه عواملی باعث از دست دادن دندان و ایمپلنت میشود؟ همچنین عواملی که بر میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی تأثیر میگذارد را بررسی میکنیم.
چرا ایمپلنتهای دندانی بهترین گزینه برای جایگزینی دندان هستند؟
ایمپلنتهای دندانی نزدیکترین حالت به داشتن دندانهای طبیعی و سالم هستند. آنها به شما این امکان را میدهند که با اطمینان خاطر غذا بخورید، لبخند بزنید، بخندید، صحبت کنید، ببوسید و از تمام فعالیتهای روزانه خود بدون نگرانی در مورد دندانهایتان لذت ببرید. همه ترمیمهای دندانپزشکی قادر به دستیابی به این امر نیستند.
دندانپزشکان عمدتاً به دلیل عملکرد و ویژگیهای ایمپلنت، کاشت دندان را برای جایگزینی دندانهای از دست رفته توصیه میکنند، زیرا دندان کاشته شده تقریباً مانند دندان طبیعی عمل میکند. مطالعات نشان داده اند که میزان موفقیت فرآیند ترمیم ایمپلنت بیش از ۹۵ درصد است.
علاوه بر این، ایمپلنتهای دندانی تنها گزینه جایگزین دندان هستند که به تحریک رشد استخوان و جلوگیری از تحلیل استخوان کمک میکنند. کاشت دندان به محض از دست دادن دندان، به جلوگیری از تحلیل استخوان در محل کمک میکند.
چه عواملی باعث از دست رفتن دندان و ایمپلنت میشود؟
ممکن است قبل از رزرو مشاوره اولیه خود، چند مورد وجود داشته باشد که بخواهید قبل از تصمیم گیری در مورد ایمپلنتهای دندانی بدانید.
از آنجایی که ایمپلنتهای دندانی مانند دندانهای طبیعی عمل میکنند، همچنان باید مانند دندانهای خود به درستی از آنها مراقبت کنید. با این حال، ایمپلنتهای دندانی که به درستی از آنها مراقبت شود، میتوانند چندین دهه دوام داشته باشند، اگرچه دو علت اصلی باکتری و فشار بیش از حد برای از دست دادن دندان و ایمپلنت دندانی وجود دارد.
باکتری
باکتری میتواند باعث پوسیدگی دندان و بیماری لثه (پریودنتیت) در دندانها شود. در حالی که ایمپلنتهای دندانی در برابر پوسیدگی آسیب پذیر نیستند، اما در برابر بیماری لثه که به آن پری ایمپلنتیت نیز گفته میشود، آسیب پذیر هستند.
فشار زیاد
فشار بیش از حد میتواند مشکلات زیادی را برای سلامت دندان ایجاد کند. نیروهای غیرطبیعی که روی دندانها یا ایمپلنتهای دندانی وارد میشود میتواند منجر به ساییدگی دندان، تحلیل استخوان یا حتی شکستگی ایمپلنت دندانی شود.
همانطور که به دندانپزشک منظم خود مراجعه میکنید، مهم است که برای معاینات دوره ای به دندانپزشک متخصص ایمپلنت نیز مراجعه کنید.
عوامل مؤثر بر میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی
موفقیت ایمپلنتهای دندانی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. نوع ایمپلنت، محل قرارگیری آن و سلامت بیمار همگی جزو عوامل مهم به شمار میروند.
نوع ایمپلنت
یکی از مهمترین عوامل، نوع ایمپلنت است. دو نوع اصلی ایمپلنت دندانی وجود دارد: اندوستئال (Endosteal) و سابپیریوستئال (Subperiosteal). ایمپلنتهای اندوستئال مستقیماً داخل استخوان فک قرار داده میشوند، در حالی که ایمپلنتهای سابپیریوستئال زیر بافت لثه اما روی استخوان فک جایگذاری میگردند. هر دو نوع دارای میزان موفقیت متفاوتی هستند. ایمپلنتهای اندوستئال موفقیت بیشتری دارند اما گرانتر بوده و جراحی آنها زمانبرتر است. ایمپلنتهای سابپیریوستئال موفقیت کمتری دارند اما ارزانتر بوده و جراحی آنها سریعتر انجام میشود.
محل قرارگیری ایمپلنت
محل قرارگیری ایمپلنت عامل مهم دیگری است. ایمپلنتهایی که در جلوی دهان قرار میگیرند، عموماً موفقیت بیشتری نسبت به ایمپلنتهای بخش انتهایی دهان دارند. دلیل این امر آن است که استخوان جلوی دهان تراکم بیشتری داشته و اتصال ایمپلنت به استخوان را تسهیل میکند. همچنین، دندانهای جلویی نسبت به دندانهای عقبی تحت فشار کمتری قرار دارند، بنابراین احتمال ایجاد مشکل با ایمپلنت در آنها کمتر است.
سلامت بیمار
سلامت بیمار نیز عامل مهمی در تعیین میزان موفقیت ایمپلنت است. به طور کلی، افراد سیگاری به دلیل کاهش جریان خون ناشی از مصرف سیگار، موفقیت کمتری را تجربه میکنند.
سن
سن بیمار یکی از مهمترین عوامل در موفقیت ایمپلنتهای دندانی است. هر چه فرد جوانتر باشد، احتمال موفقیت بالاتر میرود. به طور کلی، بیماران زیر ۴۰ سال ۹۵ درصد موفقیت و افراد بالای ۴۰ سال حدود ۸۵ درصد موفقیت را نشان میدهند. با این حال، استثنائات زیادی برای این قاعده وجود دارد و برخی از بیماران در دهههای ۶۰ و ۷۰ زندگی خود نیز با ایمپلنتهای دندانی موفق بودهاند. نکته کلیدی داشتن لثه و استخوان سالم و عاری از بیماری است.
کیفیت استخوان
کیفیت استخوان شما یکی از مهمترین عوامل در موفقیت ایمپلنتهای دندانی است. هر چه استخوان شما متراکمتر و سختتر باشد، شانس موفقیت ایمپلنت بیشتر است. چندین روش برای اندازهگیری کیفیت استخوان شما وجود دارد، از جمله:
- اسکن سیتی (CT): این نوع اسکن با استفاده از اشعه ایکس، تصویری سهبعدی از استخوانهای شما ایجاد میکند. این اسکن میتواند تراکم و استحکام استخوانهای شما و همچنین هر ناحیه ضعیفتری را نشان دهد.
- تست تراکم استخوان: این تست با استفاده از دستگاه اشعه ایکس ویژهای، میزان کلسیم موجود در نمونه کوچکی از استخوانهای شما را اندازهگیری میکند. هر چه میزان کلسیم بیشتر باشد، استخوانهای شما متراکمتر هستند.
- پریوتست (Periotest): این تست ارتعاشاتی را که از طریق دندانها و استخوان فک شما عبور میکنند، اندازهگیری میکند. هر چه استخوانهای شما متراکمتر باشند، لرزش کمتری عبور خواهد کرد.
اگر در مورد کیفیت استخوان خود نگرانی دارید، با دندانپزشک یا جراح دهان و فک خود صحبت کنید. آنها میتوانند تعیین کنند که آیا ایمپلنتهای دندانی برای شما مناسب هستند یا خیر.
تکنیک جراحی
طیف وسیعی از تکنیکهای جراحی برای قرار دادن ایمپلنتهای دندانی وجود دارد. موفقیت جراحی ایمپلنت به عوامل متعددی از جمله نوع تکنیک استفادهشده بستگی دارد. رایجترین نوع جراحی ایمپلنت دندانی، جراحی هدایتشده است که از الگو یا استنت جراحی برای هدایت محل قرارگیری ایمپلنت در ناحیه آمادهشده استفاده میکند. این تکنیک کمتهاجمیتر بوده و نسبت به جراحی باز سنتی عوارض کمتری به دنبال دارد و از میزان موفقیت بالاتری برخوردار است. سایر عواملی که میتوانند بر موفقیت جراحی ایمپلنت دندانی تأثیر بگذارند، شامل تجربه جراح، نوع ایمپلنت استفادهشده و سلامت بیمار هستند.
تجربه دندانپزشک متخصص ایمپلنت است. دندانپزشکانی که سابقه موفقیتآمیز در قرار دادن تعداد زیادی ایمپلنت دندانی دارند، احتمالاً ایمپلنت شما را نیز با موفقیت قرار خواهند داد. علاوه بر این، مهم است که برای انجام این فرآیند به یک پریودنتیست یا جراح دهان و فک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که از مراقبتهای مناسب برخوردار هستید.
نگهداری و مراقبت
ایمپلنتهای دندانی روشی ایمن و مؤثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته هستند. با این حال، مانند هر عمل دندانپزشکی دیگری، عواملی وجود دارند که میتوانند بر میزان موفقیت ایمپلنتها تأثیر بگذارند.
یکی از مهمترین عوامل، سلامت بیمار است. بیمارانی که بهداشت دهان و دندان خوبی دارند و به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه میکنند، احتمال موفقیت ایمپلنتهای دندانی بیشتری دارند. علاوه بر این، بیمارانی که سیگار نمیکشند و لثههای سالمی دارند نیز موفقیت ایمپلنتهای دندانی در آنها بیشتر است.
نوع ایمپلنت
نوع ایمپلنت انتخابی نیز میتواند بر میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی تأثیر بگذارد. ایمپلنتهای تیتانیوم رایجترین نوع ایمپلنت مورد استفاده هستند و سابقه موفقیت بالایی دارند. با این حال، ایمپلنتهای زیرکونیا نوع جدیدتری از ایمپلنت هستند که به اندازه ایمپلنتهای تیتانیوم مؤثر هستند.
عواملی که بر عدم موفقیت ایمپلنتهای دندانی تأثیر میگذارند؟
در ادامه با عوامل موثر در شکست ایمپلنت دندان آشنا میشویم.
عفونت
بافت عفونی میتواند روند بهبودی را پس از قرار دادن ایمپلنتهای دندانی به تأخیر بیندازد یا حتی متوقف کند. این یکی از معدود دلایل شکست ایمپلنت است. دندانپزشکان متخصص ایمپلنت با تجربه برای کاهش خطر عفونت بعد از عمل، دهانشویه ضد میکروبی و آنتی بیوتیک تجویز میکنند.
کیفیت استخوان نگهدارنده
کیفیت استخوان میتواند بر ثبات اولیه و مدت زمان لازم برای ادغام ایمپلنت با استخوان تأثیر بگذارد. به طور کلی، ادغام ایمپلنت در استخوان نرم ۶ ماه یا بیشتر طول میکشد. در این نوع استخوان خطر میکرو حرکت افزایش مییابد و این میتواند از ادغام ایمپلنت جلوگیری کند و منجر به شکست ایمپلنت شود. جراح دهان و دندان شما برای تنظیم دندان مصنوعی یا دندانهای موقت فعلی شما دقت زیادی میکند تا هیچگونه حرکت میکروسکوپی روی ایمپلنت شما وجود نداشته باشد. همچنین ممکن است محدودیتهای غذایی برای کمک به جلوگیری از فشار زودرس بر ایمپلنت شما توصیه شود.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن یکی از مهم ترین عوامل خطر برای شکست ایمپلنت است. نیکوتین و سایر مواد شیمیایی موجود در دود سیگار میتوانند روند بهبودی را مختل کرده و خطر عفونت را افزایش دهند. رسیدن خون کافی به استخوان نگهدارنده برای بهبود سریع ایمپلنتها ضروری است. سیگار کشیدن میتواند خونرسانی به لثه و استخوان نگهدارنده را کاهش دهد. این روند بهبودی را کند میکند و میتواند خطر شکست ایمپلنت را افزایش دهد. اگر سیگار میکشید، قبل از انجام ایمپلنت باید با دندانپزشک خود در مورد ترک سیگار صحبت کنید.
بیماریهای زمینه ای
برخی از بیماریهای زمینه ای، مانند دیابت و پوکی استخوان، میتوانند خطر شکست ایمپلنت را افزایش دهند. دیابت کنترل نشده منجر به بهبود ضعیف و افزایش حساسیت به عفونت میشود که میتواند منجر به شکست ایمپلنت شود. اگر دیابت دارید، سطح A1C شما قبل از انجام جراحی ایمپلنت زیر حد خاصی باشد. اگر به هر یک از این بیماریها مبتلا هستید، مهم است که قبل از انجام ایمپلنت با دندانپزشک خود در مورد خطرات و مزایای آن صحبت کنید.
داروها
برخی از داروها، مانند استروئیدها و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، میتوانند روند بهبودی را مختل کرده و خطر عفونت را افزایش دهند. اگر هر یک از این داروها را مصرف میکنید، مهم است که قبل از انجام ایمپلنت با دندانپزشک خود در مورد آنها صحبت کنید.
بهداشت دهان
بهداشت دهان ضعیف میتواند منجر به بیماری لثه شود، که میتواند به ایمپلنتهای دندانی آسیب برساند. دندانهای کاشته شده را میتوان مانند سایر دندانهای طبیعی تمیز کرد. ناحیه زیر ترمیم ایمپلنت باید به دقت تمیز شود تا مطمئن شوید که هیچ باقی مانده غذا و باکتری وجود ندارد. تجمع ذرات غذا و باکتری در اطراف ترمیم ایمپلنت میتواند خطر ابتلا به عفونت پریودنتال را افزایش دهد. همانطور که باکتری میتواند باعث تحلیل استخوان اطراف دندانها شود، میتواند باعث تحلیل استخوان اطراف ایمپلنتهای دندانی شود که به آن پری ایمپلنت گفته میشود.
حفظ بهداشت دهان مناسب در اطراف دندانها و ایمپلنتها و رعایت برنامه معاینه و تمیز کردن منظم ۳ تا ۶ ماهه با دندانپزشک الزامی است. برای حفظ سلامت ایمپلنتهای خود، باید به طور مرتب مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و برای معاینات و تمیز کردن منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
درصد موفقیت ایمپلنت دندان چقدر است؟
با نرخ موفقیت ۹۵ درصد، جایگزینی دندان با ایمپلنت بسیار موفق و قابل پیش بینی است. جایگزینی دندان با بریجهای ثابت یا دندانهای مصنوعی پارسیل کامل موفقیت کمتری دارد و میتواند منجر به از دست دادن دندانهای بیشتر شود.
ایمپلنتهای دندانی چیست؟
ایمپلنتهای دندانی روشی محبوب و مؤثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته هستند. آنها معمولاً از تیتانیوم ساخته شده و برای عمل کردن به عنوان ریشه مصنوعی دندان در استخوان فک قرار میگیرند. از یک ایمپلنت دندانی میتوان برای پشتیبانی از یک یا چند دندان مصنوعی استفاده کرد.
مزایای ایمپلنتهای دندانی
ایمپلنتهای دندانی گزینه مناسبی برای افرادی هستند که به دلیل آسیبدیدگی یا بیماری، یک یا چند دندان خود را از دست دادهاند. در ادامه برخی از مزایای ایمپلنتهای دندانی آورده شده است:
- استحکام و دوام: ایمپلنتهای دندانی با مراقبت مناسب برای ماندگاری مادامالعمر طراحی شدهاند.
- طبیعی به نظر رسیدن و حس طبیعی داشتن: ایمپلنتهای دندانی مانند دندانهای طبیعی به نظر میرسند و حس آنها را القا میکنند. آنها درست مانند دندانهای اصلی شما عمل میکنند، بنابراین میتوانید به طور معمول غذا و نوشیدنی میل کنید.
- حفظ ساختار صورت: هنگامی که دندانهای خود را از دست میدهید، استخوان فک شما شروع به تحلیل رفتن میکند. ایمپلنتهای دندانی به تحریک رشد استخوان و جلوگیری از تحلیل استخوان در فک کمک میکنند.
- بهبود سلامت کلی دهان: برخلاف دندانهای مصنوعی که میتوانند غذا و باکتری را در خود جای دهند، ایمپلنتهای دندانی به شما امکان میدهند برای حفظ سلامت دهان خود به طور معمول مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
معایب ایمپلنتهای دندانی
در کنار مزایای بسیار، ایمپلنتهای دندانی معایبی نیز دارند که باید از آنها آگاه باشید. آنها نسبت به سایر گزینهها مانند بریج یا دندان مصنوعی گرانتر هستند. همچنین کاشت ایمپلنت نیازمند جراحی است که با خود خطرات و دوران نقاهت همراه دارد. علاوه بر این، همیشه احتمال کمی وجود دارد که ایمپلنت ناموفق باشد و نیاز به تعویض داشته باشد. به طور کلی، ایمپلنتهای دندانی برای بسیاری از افراد یک گزینه ایمن و مؤثر هستند.
جایگزینهای ایمپلنتهای دندانی
بسته به شرایط خاص شما، دندانپزشک ممکن است چند جایگزین برای ایمپلنتهای دندانی پیشنهاد دهد. این موارد عبارتند از:
بریج دندانپزشکی
بریج دندانپزشکی در واقع یک یا چند دندان مصنوعی است که توسط دندانهای دو طرف شکاف نگه داشته میشوند. بریجها را میتوان از طلا، آلیاژ، چینی یا ترکیبی از این مواد ساخت و در صورتی که یک یا چند دندان از دست دادهاید، گزینه مناسبی هستند. عیب اصلی بریجهای دندانی این است که آنها برای پشتیبانی به دندانهای مجاور متکی هستند، به این معنی که آن دندانها باید برای تحمل وزن، سالم و به اندازه کافی محکم باشند. علاوه بر این، با گذشت زمان، بافت لثه اطراف پایه بریج ممکن است تحلیل رفته و اسکلت فلزی آن نمایان شود و این امر بریج را در برابر پوسیدگی آسیبپذیرتر میکند.
دندان مصنوعی پارسیل
دندانهای مصنوعی پارسیل در صورتی که تنها چند دندان از دست دادهاید، گزینه دیگری هستند. آنها جای خالی دندانهای از دست رفته شما را پر میکنند و توسط دندانها و لثههای طبیعی شما حمایت میشوند. این دندانهای مصنوعی معمولاً از اکریلیک یا فلز ساخته میشوند و مانند بریجهای دندانی، میتوانند با گذشت زمان برای دندانهای مجاور نیز مشکل ایجاد کنند. علاوه بر این، نگهداشتن دندان مصنوعی پارسیل در جای خود دشوار است و میتواند خوردن و صحبت کردن را کمی چالشبرانگیز کند.
دندان مصنوعی کامل
در صورتی که تمام دندانهای طبیعی خود را از دست دادهاید، دندانهای مصنوعی کامل (فک بالا و پایین) یک گزینه هستند. آنها از دندانهای مصنوعی متصل به پایههای پلاستیکی صورتی تشکیل شدهاند که به خوبی روی لثههای شما قرار میگیرند.
جمع بندی
ایمپلنتهای دندانی یک راه حل ایمن و موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته هستند. با نرخ موفقیت بیش از ۹۵ درصد، آنها میتوانند به شما کمک کنند تا لبخند زیبا و عملکردی عالی داشته باشید که سالها دوام داشته باشد.
با این حال، مهم است که از عواملی که میتوانند بر میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی تأثیر بگذارند آگاه باشید. اگر به کاشت دندان فکر میکنید، مهم است که با یک دندانپزشک متخصص ایمپلنت با تجربه مشورت کنید تا در مورد خطرات و مزایا صحبت کنید و ببینید آیا ایمپلنتهای دندانی برای شما مناسب هستند یا خیر.
اگر تصمیم به کاشت دندان و گذاشتن ایمپلنت دارید متخصصان با سابقه کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی زاگرس بهترین جراحی را برای شما انجام خواهند داد. همین حالا با شماره کلینیک تماس بگیرید و نوبت ویزیت خود را دریافت نمایید.
سوالات متداول
میزان شکست ایمپلنتهای دندانی چقدر است؟
مطالعات نشان داده اند که بین ۵ تا ۱۰ درصد ایمپلنتهای دندانی با شکست مواجه میشوند. از سوی دیگر، این بدان معناست که بین ۹۰ تا ۹۵ درصد موفقیت وجود دارد که از نظر اقدامات دندانپزشکی و پزشکی شانس بسیار خوبی دارد.
ماندگاری ایمپلنت دندان چقدر است؟
ایمپلنتهای دندانی به گونه ای طراحی شده اند که راه حلی طولانی مدت برای دندانهای از دست رفته باشند. با مراقبت مناسب، اکثر ایمپلنتهای دندانی میتوانند تا ۲۰ سال دوام بیاورند و مطالعات نشان میدهد که ممکن است حتی بیشتر دوام بیاورند.
آیا ایمپلنت دندان موفقیت بالایی دارد؟
۹۰-۹۵ درصد به عنوان میزان موفقیت ایمپلنت در طول ۱۰ سال گزارش شده است.
چه زمانی اکثر ایمپلنتها از کار میافتند؟
شکست ایمپلنت به صورت زودرس (<3 ماه) یا دیررس (> 3 ماه) طبقه بندی میشود. علل شکست زودرس ایمپلنت عبارتند از گرم شدن بیش از حد استخوان در حین سوراخ کردن، آماده سازی بیش از حد محل جراحی یا استخوان با چگالی کم که با ثبات اولیه ایمپلنت تداخل میکند.
آیا ایمپلنت دندان ارزشش را دارد؟
اگر نیاز به جایگزینی دندان از دست رفته دارید، ایمپلنتهای دندانی ارزش صرف وقت و هزینه را دارند. ایمپلنتها پایه محکمی برای دندانهای دائمی یا متحرک ایجاد میکنند و میتوانند شبیه دندانهای طبیعی شما باشند. از دست دادن دندان میتواند به دلیل پوسیدگی، حفره، بیماری پریودنتال یا آسیب رخ دهد.
متا تایتل: