آخرین بهروزرسانی: ۱۴۰۲/۰۴/۱۹ ساعت ۱۳:۳۵
وقتی صحبت از دندانپزشکی زیبایی به میان میآید، گزینههای مختلفی برای بهبود ظاهر دندانهای شما وجود دارد. کامپوزیتهای دندانی و لمینت دو مورد از محبوبترین گزینهها برای بهبود ظاهر دندانها بشمار میآیند. با اینحال، ممکن است این سوال پیش آید که کدام گزینه دوام بیشتری خواهد داشت. در حالیکه هر دو گزینه به گونهای طراحی شدهاند که سالها دوام داشته باشند، اما هر کدام مزایا و معایب منحصر به فرد خود را دارند. در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی زاگرس، تفاوتهای دوام بین کامپوزیت دندانی و لمینت، و توضیحات جامع در مورد این دو درمان بررسی میشود و به شما کمک خواهد شد تا بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
آشنایی با کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان یک درمان دندانپزشکی محبوب است که میتواند به بهبود ظاهر دندان های شما کمک کند. این ماده ای به رنگ دندان است که برای پر کردن شکاف ها، ترمیم برادهها یا ترکها و زیبایی ظاهری دندانها استفاده میشود. بر خلاف پر کننده های فلزی، کامپوزیت زیبایی متناسب با رنگ دندانهای طبیعی شما ساخته میشود و برای کسانی که میخواهند لبخندی طبیعیتر داشته باشند، انتخابی عالی است.
کامپوزیت دندانی چیست؟
کامپوزیت یک ماده همرنگ دندان است که برای پرکردن شکافها، ترمیم شکستگیها یا ترکها و بهبود ظاهر کلی دندانها استفاده میشود. این ماده از مخلوطی از ذرات پلاستیک و شیشه تشکیل شده است که مادهای قوی و بادوام ایجاد میکنند و میتواند فشار استفاده روزمره را تحمل کند. کامپوزیت دندان یک انتخاب محبوب برای کسانی است که میخواهند بدون استفاده از روشهای تهاجمی ظاهر دندانهای خود را بهبود بخشند.
کامپوزیت چگونه روی دندان قرار داده می شود؟
استفاده از کامپوزیت دندانی یک فرآیند چند مرحلهای است که معمولا شامل موارد زیر میشود:
- آمادهسازی دندان: دندانپزشک هرگونه پوسیدگی یا نواحی آسیب دیده دندان را برمیدارد و سطح دندان را با ابزار مخصوص دندانپزشکی تمیز میکند.
- استفاده از باندینگ: دندانپزشک یک ماده باندینگ را روی دندان اعمال میکند تا به چسبندگی مواد کامپوزیت به سطح دندان کمک کند.
- قرار دادن کامپوزیت: دندانپزشک مواد کامپوزیت را لایه لایه روی سطح دندان گذاشته و آن را به گونهای شکل میدهد که با خطوط طبیعی دندان مطابقت داشته باشد.
- نور: دندانپزشک از نور خاصی برای سفت شدن هر لایه از مواد کامپوزیت استفاده میکند.
- پولیش: دندانپزشک مواد کامپوزیت را پولیش میدهد تا درخشندگی طبیعی داشته باشند.
کل فرآیند معمولا حدود یک یا دو ساعت طول میکشد. این زمان بسته به تعداد دندانهای تحت درمان و پیچیدگی آنها متغیر خواهد بود.
مزایای کامپوزیت دندان
ابتدا میتوان از کامپوزیت برای بهبود ظاهر دندانها با پر کردن شکافها، ترکها یا شکستگیها استفاده کرد. مزیت دیگر آن این است که این یک ماده همه کاره است و میتواند به گونهای شکل داده شود که با رنگ و خطوط طبیعی دندان مطابقت داشته باشد. در نهایت، استفاده از کامپوزیت دندانی یک روش کمتهاجمی است که تنها به تراشیدن مقدار کمی از سطح دندان نیاز دارد و آن را به گزینهای عالی برای افرادی تبدیل میکند که درمانهای کمتر تهاجمی را ترجیح میدهند.
آشنایی با لمینت دندان
اگر به دنبال بهبود ظاهر دندانهای خود هستید، لمینت دندان ممکن است راه حل مناسبی برای شما باشد. لمینت دندان یک پوسته نازک و سفارشی است که برای بهبود ظاهر دندان به سطح جلویی آن چسبانده میشود. آنها راه حل موثری برای انواع مشکلات دندانی از جمله دندانهای تراشیده، تغییر رنگ داده یا بد شکل هستند.
لمینت چیست؟
لمینت دندان معمولا از پرسلن یا رزین کامپوزیت ساخته میشود و برای مطابقت با رنگ و شکل دندانهای طبیعی طراحی میشود. لمینتهای دندانی برای بهبود ظاهر دندانهایی که ترک برداشته، تغییر رنگ داده یا بدشکل شدهاند استفاده میگردد. همچنین میتوان از آنها برای بستن فاصله بین دندانها یا بهبود ظاهر دندانهایی که کمی کج هستند، استفاده کرد.
لمینت چگونه روی دندان قرار داده می شود؟
فرآیند استفاده از لمینت دندان معمولا شامل چندین مرحله است. ابتدا دندانپزشک با برداشتن مقدار کمی مینا از سطح جلویی دندان، آن را آماده میکند. این کار برای ایجاد فضایی برای لمینت و اطمینان از چسبندگی مناسب آن به دندان انجام میشود.
در مرحله بعد، دندانپزشک قالبی از دندان میگیرد و آن را به یک لابراتوار دندانپزشکی میفرستد، جاییکه لمینت به صورت سفارشی ساخته میشود تا دقیقا روی دندان قرار گیرد. در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است از فناوری طراحی و ساخت به کمک کامپیوتر برای ساخت لمینت در مطب خود استفاده کند.
پس از آماده شدن لمینت، دندانپزشک چسب مخصوصی را روی دندان قرار میدهد و با احتیاط لمینت را روی سطح جلویی دندان میچسباند. سپس از نور مخصوص برای خشک شدن چسب و اتصال کامل لمینت به دندان کمک می گیرند.
مزایای لمینت
لمینتهای دندان مزایای متعددی را برای بیمارانی که به دنبال بهبود ظاهر دندانهای خود هستند ارائه میدهد. آنها را میتوان برای اصلاح انواع مشکلات زیبایی استفاده کرد. برخی از مزایای لمینت دندان به شرح زیر است:
- ظاهر بهتر: لمینتهای دندانی میتوانند ظاهر دندانهای شکسته، ترک خورده، لکهدار یا بدشکل را بهبود بخشند. همچنین میتوان از آنها برای بستن فاصله بین دندانها استفاده کرد.
- دوام: لمینت های دندان بادوام هستند و با مراقبت مناسب میتوانند سالها دوام بیاورند.
- مقاوم در برابر لکه: لمینتهای دندانی در برابر لکههای قهوه، چای و سایر غذاها و نوشیدنیها که میتوانند باعث تغییر رنگ دندانهای طبیعی شوند، مقاوم هستند.
- نگهداری آسان: لمینتهای دندان با مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و معاینات دندانی به راحتی قابل نگهداری هستند.
- تراش حداقلی سطح دندان: برای قرار دادن لمینت، باید مقدار کمی از ساختار مینای دندان برداشته شود. با اینحال، این حذف حداقل بوده و اغلب محافظهکارانهتر از سایر روشهای دندانپزشکی زیبایی است.
مقایسه ماندگاری لمینت با کامپوزیت
هم لمینت و هم کامپوزیت دندان مواد بادوامی برای بهبود ظاهر دندان هستند. اما از نظر دوام ویژگیهای متفاوتی دارند. لمینتها به طور کلی دوام بیشتری نسبت به کامپوزیتهای دندانپزشکی دارند. به این دلیل است که لمینتها از مواد قویتری مانند پرسلن یا سرامیک ساخته میشوند که میتوانند سایش و فشار بیشتری را تحمل کنند. کامپوزیتهای دندانی از یک ماده رزین پلاستیکی ساخته میشوند که به اندازه مواد لمینت قوی نیست.
دوام هر دو ماده به میزان مراقبت و نگهداری از آنها نیز بستگی دارد. با مراقبت و نگهداری مناسب، هم لمینتها و هم کامپوزیتهای دندانی زیبایی میتوانند سالها دوام داشته باشند و لبخندی زیبا و ماندگار را برای شما به ارمغان آورند. بهتر است گزینههای خود را با یک متخصص دندانپزشکی در میان بگذارید که میتواند توصیه های شخصیتری را براساس نیازها و ترجیحات خاص شما ارائه دهد.
عوامل موثر بر ماندگاری لمینت
برخی از عواملی که میتوانند بر دوام لمینت دندان تاثیر بگذارند عبارتند از: کیفیت مواد به کار رفته در ساخت لمینت، سطح مهارت دندانپزشکی که این روش را انجام میدهد، عادات بهداشت دهان و دندان بیمار، و هر عادت یا رفتاری که میتواند فشار بیش از حد به لمینت وارد کند (مانند ساییدن یا فشردن دندان ها). مراقبت و نگهداری مناسب از لمینت نیز میتواند به ماندگاری بیشتر آن کمک کند.
عوامل موثر بر ماندگاری کامپوزیت دندان
عوامل متعددی مانند کیفیت مواد کامپوزیت مورد استفاده، سطح مهارت دندانپزشکی که این روش را انجام میدهد و عادات بهداشت دهان و دندان بیمار میتواند بر دوام کامپوزیتهای دندانی تأثیر بگذارد. سایر عواملی که میتوانند بر طول عمر کامپوزیتهای دندانی تأثیر بگذارند عبارتند از: محل و اندازه کامپوزیت، قدرت گاز گرفتن بیمار، هر عادت یا رفتاری که میتواند فشار بیش از حد بر روی کامپوزیت وارد کند. نوع غذا و نوشیدنی مصرف شده توسط بیمار نیز بر عمر کامپوزیت تاثیر میگذارد. نگهداری و مراقبت صحیح از کامپوزیت، مانند تمیز کردن اصولی و معاینات منظم دندان نیز میتواند به اطمینان از دوام طولانی مدت آن کمک کند.
جمع بندی
در این مقاله پیرامون لمینت و کامپوزیت دندان از لحاظ دوام و ماندگاری صحبت شد. لمینت معمولا از کامپوزیت دندانی بادوامتر است. همچنین در برابر لک شدن و تغییر رنگ مقاومت بیشتری دارد. از سوی دیگر، کامپوزیت با روشی کمتر تهاجمی اعمال شده و ساختار طبیعی دندان را بیشتر حفظ میکند. همچنین هزینه کمتری نسبت به لمینت دارد و در صورت بروز آسیب به راحتی قابل اصلاح است. با اینحال، کامپوزیت دندان در طول زمان بیشتر مستعد لکه شدن و ترک خوردگی است. در نهایت، انتخاب بین لمینت و کامپوزیت دندان به نیازها و ترجیحات خاص فرد بستگی دارد. بهترین راه پیشنهادی ما مشورت با متخصصین دندانپزشکی کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی زاگرس است. یک جلسه مشاوره برای بهترین گزینه برای دستیابی به نتایج مطلوب با حفظ سلامت مطلوب دندان ضروری است.
سوالات متداول
- ماندگاری لمینت های دندان چقدر است؟
لمینتهای دندان به طور متوسط حدود پانزده سال عمر میکنند. لمینتها مانند مینای دندانهای طبیعی در برابر آسیبهایی مانند ترک ناشی از ضربه، دندان قروچه، گاز گرفتن غذاهای سفت و غیره آسیبپذیر هستند.
- کامپوزیت یا لمینت کدام یک بهتر است؟
لمینتها بسیار قویتر از رزینهای کامپوزیت هستند. به این معنیکه کمتر در معرض خرد شدن و آسیب قرار می گیرند. با اینحال، آنها را نمیتوان مانند ونیرهای کامپوزیت ترمیم کرد. اگر لمینت آسیب ببیند، باید تعویض شود. این کار میتواند نسبتا پرهزینه باشد.
- معایب لمینت دندان چیست؟
لمینت برای افرادیکه دندانهای ضعیف و پوسیده دارند یا برای کسانیکه بیماری پریودنتیت دارند مناسب نیستند. افرادیکه مینای دندان نازکی دارند نباید لمینتها را انتخاب کنند.
- ماندگاری کامپوزیت دندان چقدر است؟
کامپوزیت معمولا تا ۸ سال دوام میآورد. با اینحال، برخی از افراد با مراقبتهای اصولی موفق میشوند آن را برای مدت طولانیتری نگه دارند.
- معایب کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت، زودتر از لمینتها فرسوده میشوند، بهخصوص اگر در اثر ضربه دچار ترک خوردگی شده باشند. در اثر استفاده مکرر یا طولانی مدت از قهوه، چای، شراب قرمز و سایر غذاهای رنگی، زودتر لکهدار می شوند.
متا تایتل: